THE MINIMAL JUNGLE

Menütervezés hatékonyan

2017. november 08. - The Minimal Jungle

Roppant népszerű dolog előre megtervezni a heti menüt, megkönnyítve a mindennapokat, a bevásárlást, mindent. Valóban sokat segít, ha van egy mankó, amire lehet támaszkodni, nem kell minden nap gondolkodni az aznapi vacsorán, sok időt lehet ezzel spórolni. Természetesen ennek a listának nem kell szentírásnak lennie, előfordul, hogy valami közbejön, az egyik hozzávalót nem tudjuk beszerezni, valami új receptet próbálnánk ki inkább, megesik. A lakótársammal mi is igyekszünk megtervezni a menüsort hetekkel előre - akár egy egész hónapra -, de persze nem esünk kétségbe, ha valamelyik étel csúszik egy napot, vagy teljesen kimarad, nem az a célunk, hogy pontosan kövessük a tervet, hanem az, hogy könnyebben lezavarjuk a bevásárlást, és ne töltsük a délután azzal, hogy a vacsora - másnapi ebéd kérdést hogyan oldjuk meg.

Tervezés

Általában megnézzük mi van itthon, az alapján tervezünk, de van olyan is, hogy új receptet próbálnánk ki, bármi megtörténhet. :D Ha nagyon nincs ihlet, akkor elővesszük a kajalistánkat, van egy megosztott dokumentumunk a Google Drive-on (igazából több is, írok erről, ha gondoljátok) illetve a gyűrűs kalendáriumomban is kaptak egy oldalt. Igyekszünk nem állandóan "egy kaptafára készülő" ételeket enni, nincs egymás utáni napokon tésztás vagy hús. A tervezést amúgy nem vesszük véresen komolyan, egy sima papírlapra felkerül a dátum, mellé az étel. Ennyi. Nem is nevezném dekoratívnak a listánkat emiatt, egy egyszerű fecni igazából, és ez elég. Titeket is arra biztatlak, hogyha így beválik a menütervezés, akkor nem kell görcsölni azon, hogy jaj, papírdarabra van ráfirkálva, hogy néz az ki. Hát így. Ha működik, akkor nincs gond.

Bevásárlólista

A felírt ételek hozzávalói alapján készül a bevásárlólista, némi ráhagyással dolgozunk, például, ha a következő hétben olyan ételek készülnek, amelyekhez kell 2 liter tej, a hűtőben pedig egy megbontott doboz van, és ennyi a háztartásunk tejkészlete, akkor nem csak 2 dobozzal veszünk, hanem inkább 4 dobozzal. Fontos tudni, hogy azt is figyeljük, hogy mi fogyott el, - ezek általában az elfogyás szent pillanatában felkerülnek a papírra - ezért a bevásárlólistánk kétféle tételből áll: hozzávalók alapján szükséges, illetve mindenképp megvásárolandó, mert nincs már belőle. Segítségképp azt is fel szoktuk írni a listára, hogy mennyit tervezünk venni az adott élelmiszerből.

Tényleges bevásárlás

Szigorúan tartjuk magunkat a listához, bár előfordult már, hogy megláttunk valamit, és hú, nem írtuk fel, de mégis kellene. (nem, NEM csoki egyébként savanyúság volt) A mennyiségeket nem mindig tartjuk, ha valami iszonyat jó áron van, akkor van, hogy többet veszünk a tervezettnél, de csakis akkor, ha tudjuk, hogy el is fog fogyni... (pl.: zsemlemorzsa, liszt, száraztészta) Azt viszont megfogadtuk, hogy nem halmozunk fel semmiből indokolatlan mennyiséget, úgyis az lenne az eredménye, hogy azt sem tudjuk, miből mennyi van itthon, mi az, amiből abszolút nincs, ennek meg nem sok értelme van.

Éééés amúgy, ennyi. Igen. Semmi trükk, semmi szupertitkos infó, csak egy egyszerű módszer, ami nekünk bevált. A leírt tippek egy része azt gondolom, hogy mindenki számára nyilvánvaló, de meg akartam mutatni, hogy nettó 20 perc menütervezéssel és a folyamatos listaírással mennyivel könnyebbé tehetőek a mindennapok, legalábbis az étkezések tekintetében mindenképp. Egy papír kell hozzá és ceruza vagy toll, vagy bármi, amivel írtok. Bonyolult és időigényes? Nem. Hasznos? Mindenképp! :)

Ti szoktatok menüt tervezni?

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, illetve kövesd az oldalt a Facebookon, vagy az Instagramon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása