THE MINIMAL JUNGLE

Menütervezés hatékonyan 2.0

2018. március 18. - The Minimal Jungle

Novemberben írtam már egy posztot ebben a témában, és talán furcsának tűnik, hogy újabb bejegyzést szentelek egy nettó 10 perces dolognak, de változtattunk néhány apróságon, és ezek a kis dolgok tovább egyszerűsítették az egész procedúrát, így tényleg konkrétan 10 perc az egész. Talán valaki megihlet ez a kis szösszenet, hátha csak az tartotta vissza a népek tengerét, hogy ez milyen macerás, pedig aztán nem az, és nem kell többet azon meditálni munka után, hogy mi legyen a vacsi.
A poszt kedvéért egy komplett heti menüt illetve bevásárlólistát is készítettem, bár el kell mondjam, a valóságban nem feltétlenül jellemző ez a szép íráskép és csodás papír, néha csak firkálás és fecni. /Ebből is kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik, soha nem szabad mindent elhinni, amit a neten/közösségi oldalakon látunk! Az előző posztban is említettem, és most is megteszem, ha valami működik, akkor az úgy jó, nem kell csodaszépnek lennie, ha nem akarjuk, a célnak feleljen meg, az épp elég! :) 

3 lépésből áll a folyamat: tervezés, bevásárlólista elkészítése és a tényleges bevásárlás. A korábbi procedúra címszavakban:

  • lehetőleg meglévő alapanyagokból kotyvasztani valamit
  • 283 méter hosszú bevásárlólista
  • lista követése, semmi felhalmozás

A tervezés rész a lényeges, itt újítottunk a legtöbbet. Igyekszünk új alapanyagokat kipróbálni, nem ismétlődően felhasználni az itthon meglévőket. Egy ideig így csináltuk, nem feltétlenül rossz megoldás, de gyakran megtörtént, hogy egyik héten bolognai volt a vacsi, majd utána héten carbonara, és így tovább. :D Úgy döntöttünk, hogy ebben a formában ez nem tartható, szóval csavartunk egyet a dolgon, nem konkrét napokra tervezzük az ételeket, hanem szépen leülünk, és nekiállunk random ételeket felsorolni, amit megennénk, amit még nem próbáltunk, de szeretnénk, vagy amit már rég készítettünk. Ha összejött a megfelelő mennyiség, akkor napok szerint beosztjuk őket. Persze most is megesik, hogy hú, van egy jó adag túró, használjuk fel, de nem túl gyakori. Persze továbbra sem esünk kétségbe, ha valami miatt meg kell cserélni két nap menüjét, pl. a képen és a valóságban is szombaton készült volna zöldségleves és fánk, de végül március 15-én készült el. Na, bumm. :)

A bevásárlólista készítésekor lebontjuk hetekre a tételeket. (még több cetlit eredményez a módszer, vigyázat!) Egyszerűbb így vásárolni, bár tény, hogy így a termékek szavatossági ideje miatt valószínűleg többször kell elsuhanni valamelyik üzletbe, a brokkolit például felesleges megvenni hetekkel korábban. (Kivéve persze akkor, ha fagyasztottat szeretnénk használni, akkor aztán tényleg mindegy, mikor szerezzük be.) Amit lehet, azt viszont megvesszük előre, mindegy, hogy csak a következő héten lesz belőle vacsi.
Az, hogy felírjuk, mennyit szeretnénk beszerezni valamiből, és amint valami elfogy, felkerül a listára, az maradt. Inkább veszünk többet, hogy tutira elég legyen, ez sem változott. (pl. tejföl... minden étel finomabb tejföllel, ez bizonyított tény... teljesen függő vagyok, a kosarunk felében tejföl van! #noregrets)

A bevásárlás igazából nem változott, ugyanúgy a lista szerint vásárolunk, csak épp a lista hetekre le van bontva. Ha valami jó áron kapható, még mindig többet veszünk, ha tudjuk, hogy nem rohad ránk el fog fogyni, vagy tipikus mindig kell alapanyagról van szó, mondjuk liszt. Továbbra sem halmozunk fel indokolatlan mennyiséget semmiből, nem is igazán férne el az alapanyag-hegy.

Összegzés

Iszonyat egyszerűen csináljuk a menütervezést, és büszkék is vagyunk magunkra, hogy többnyire tartjuk magunkat a tervezettekhez. Persze nem tudom elégszer elmondani, hogy ezt nem kell véresen komolyan venni, csak egy mankó, amire lehet támaszkodni, nem olyan dolog, amitől nem lehet eltérni. Sokat segít a mindennapokban, és több módszer is van, mindig hetenként haladni, egyszerre megtervezni egy egész hónap ételeit, két hetes intervallumokban gondolkodni, stb. Nekünk jelenleg ez a fenti módszer vált be: általában minimum 2-3 hétre, de inkább egy hónapra előre tervezünk, beosztjuk napokra az ételeket, összeírjuk a bevásárlólistát is az adott hétre lebontva, aztán vásárolunk a lista alapján, nem iszonyat mennyiségű ételt, csak ami szükséges vagy épp fogyóeszköz és sokáig tárolható.

Ti szoktatok menüt tervezni? Hasonlóan csináljátok, vagy valamilyen másik módszerrel? Beszélgessünk a komment szekcióban!

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg az ismerőseiddel, illetve kövesd az oldalt a Facebookon, vagy az Instagramon, hogy biztosan ne maradj le az újdonságokról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Falshang 2018.03.18. 21:07:06

Hűs nélkül csinálsz gyrost? Brávó, egy varázsló vagy.

The Minimal Jungle 2018.03.18. 21:14:02

@Falshang: nem kifejezetten gyros, mert csirkemellet használunk hozzá, de egyszerűbb így nevezni mint tortillába pakolt zöldségnek, csirkemellnek, nyakon öntve valamilyen szósszal :) rosszul fejeztem ki magam sajnos :(
süti beállítások módosítása