Az érettségiről - tényleg ENNYIRE fontos?

2017. május 21. - The Minimal Jungle

Múlt hétfőn elkezdődött az írásbeli érettségi vizsgák időszaka, ez folyik a csapból is, és szinte biztos, hogy a diákoknál csak a szüleik aggódnak jobban az eredmények miatt. Emlékszem az én érettségi vizsgáimra, 4 évvel ezelőtt valószínűleg hasonlóan éreztem magam, hatalmas nyomást helyeztek ránk olyan mondatokkal, hogy "ez életed legfontosabb időszaka", vagy "egy esélyed van, ha elrontod, akkor akár le is mondhatsz az álmaidról". Persze visszatekintve nagyon könnyűnek tűnik az egész, az egyetem alatt minden májusban mosolyogtunk az éppen aggódó érettségizőkön, csupán azt felejtettük el, hogy mi sem viseltük könnyebben az érettségi vizsgák okozta stresszt, és akkor, abban a pillanatban az tűnt a legnehezebb dolognak az egész világon.
Sokat viaskodtam egyébként, hogy van-e ennek a posztnak létjogosultsága, de arra jutottam, hogy ha csak egy diákot is megnyugtatok, vagy legalább bűntudat nélkül mer pihenni egy kicsit, akkor már megérte közzétenni.

Saját nehézségeim

Összességében elégedett voltam magammal, de nem titok, hogy a matek nem lett olyan jó, mint vártam. Ezt nehéz volt megélni, ugyanis nagyon szerettem a matekot, még most is közel áll hozzám, azonban az érettségi eredményem nem ezt tükrözi, és ez frusztrált. Ma már tudom, hogy kicsivel több készüléssel, esetleg magántanárral sokkal jobb lehetett volna, viszont ezen már változtatni nem tudok, szóval inkább elengedtem.
Rajtam kívül senkit nem érintett érzékenyen a dolog, senki nem kérdezte meg, hogy milyenek lettek az érettségi vizsgák, az egyetemi évek alatt a kutyát sem érdekelte, hogy milyen eredményeink voltak korábban, az számított, hogy a szemesztert lezáró vizsgákon és a zárthelyi dolgozatokon mit produkálunk.

Tovább

12 pontban az irodai munkáról

2017. május 08. - The Minimal Jungle

Nagyjából fél éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ami az első irodai munkám, és anno nem igazán tudtam, mire is számítsak. A kezdeti elképzeléseim egy része teljesen korrekt volt, néhány viszont a legkevésbé sem valósult meg. Ezek a "tévképzetek" adták az ötletet a bejegyzéshez, és napközben szorgalmasan gyűjtögettem azokat a tényeket, Murphy-féle törvényeket, vicces helyzeteket, amelyekről azt gondolom, az irodai munkával járnak, talán épp valamelyik olvasóm is tapasztalta már. Itt jegyezném meg, hogy a posztommal nem akarok megbántani senkit, kizárólag a vicc kedvéért íródott, és bármilyen egyezés a valósággal abszolút nem a véletlen műve. :)

1. Az irodából a postára sétálás, illetve a buszmegállótól a munkahelyig slattyogás NEM számít testmozgásnak.

2. Mint ahogy a gép előtt sebtében megevett szendvics sem számít ebédnek.

3. Ha 10 percig kell erőt gyűjteni egy fél perc alatt megírható e-mail tényleges bepötyögéséhez, akkor ideje szünetet tartani.

4. "Az irodai munka nem fárasztó." #de

5. Mindig akkor hívnak, amikor nem hallja az ember, vagy hiába rohan, már nem tudja felvenni. Persze nagyjából 0.12 másodperc múlva a visszahívás teljesen értelmetlen ötlet, ugyanis a hívó pont akkor döntötte el, hogy teljesen más dolga van, pontosan 38 km-re a telefonjától.

Tovább

Képkockák #3

2017. április 30. - The Minimal Jungle

1. Galériás lakás  2. Cicaaa  3. Hosszú barna hajzat  4. Növények  5. Bazsarózsa / pünkösdi rózsa (sosem tudom, mi a különbség)  6. Self care bujo oldal

Mindig is tetszettek azok a lakások, ahol a hálószoba, vagy akár a nappali egy galérián van kialakítva, nagyon jól mutat, és olyan kuckózós jellege van. Biztosan remek érzés lehet ott pihenni, vagy akár rajzolgatni/kreatívkodni, például töltögetni a tervezőnket, esetleg a bullet journal oldalait dekorálni. Szerintem szuper ötlet egy self care "részleg", felsorolni az örömet okozó dolgokat, melyeket bevethetünk, ha nem érezzük magunkat boldogak. Visszatérve a lakásokra, én szeretem a növényeket és a virágokat, könnyen feldobják az otthonunk hangulatát, bár a vágott virág nem kifejezetten pénztárcabarát. A cserepes virágokat is értékelem, mondjuk nem igazán maradnak életben nálam, talán a kaktuszokkal jobban járnék. (Azokat nehéz megölni, ugye? Nyugtassatok meg!) Egyébként lehet, hogy nem említettem még, de az állatok iránti rajongásom a macskákra is kiterjed, olyan kis aranyosak! Amit szintén nem reklámoztam eddig, az a hajnövesztős projektem, mely abból áll hogy ricinusolajjal kenegetem a fejem szorgalmasan, annak érdekében, hogy hosszabb legyen a hajam. Kifejezetten gyorsan nő a sörényem egyébként, nagyjából egy éve vágattam le, és long bob-szerű hajzattal hódítottam, de könnyen elfeküdtem sajnos, számomra sokkal nehezebb volt kezelni, mint a hosszú hajat. Ez az oka annak, hogy úgy döntöttem, ideje visszanöveszteni a sérómat, és néha esetleg lehetne hullámos, mint amilyen a képen, nem szögegyenes, mint a valóságban. :)

Amúgy hoztam egy YouTube videót is, Linus Bruhn csatornájáról származik. Szerintem nagyon tehetséges a srác, emlékeim szerint a népszerű tehetségkutató,a Voice német verziójában is feltűnt. Ha gondoljátok, nézegessétek végig a feldolgozásait, például ezt a covert, melyben Ed Sheeran hatalmas slágerét, a Shape Of You-t énekli:

A tavaszi lomtalanítás margójára | Vendégposztot írtam

2017. április 24. - The Minimal Jungle

Néhány héttel ezelőtt olvastam Erika felhívását a MBBK csoportban, hogy vendégbloggereket keres. Nagyon megörültem a lehetőségnek, hogy publikálhatok valaki másnál, ezért azonnal jelentkeztem, hogy engem érdekelne a dolog. Erika felkeresett, megbeszéltük a részleteket, és arra jutottunk, hogy egy lomtalanítással kapcsolatos bejegyzést fogok megírni. Jöjjön belőle egy kis részlet, a teljes posztot pedig Erika blogján olvashatjátok el.

A tavaszról általában mindenkinek a virágok, a megújulás és talán leggyakrabban a tavaszi nagytakarítás jut eszébe. (és persze a tavaszi fáradtság!) Én sem voltam ezzel másként, bár el kell ismernem, én kifejezetten szeretem a tavaszi rendrakást, és nem vagyok felhalmozós típus, ezért talán könnyebb dolgom van a szanálást illetően, ráadásul saját lakásom egyelőre nincs, szóval csak a szobámban található tárgyakat válogattam. :)

Arra gondoltam a folyamat kezdetekor, hogy talán hasznos lenne egy lista, hogy mi az, amiről úgy gondolom, hogy nem érdemes tartogatni. Sokszor látom, hogy az embereket szinte ellepi a rengeteg cucc, amit az évek során felhalmoztak, és vagy nem akarnak megválni a dolgoktól vagy csak úgy érzik, sokáig tartana mindent kiválogatni, ezért inkább bele sem kezdenek. Való igaz, ha indokolatlanul sok tárgy vesz minket körül, akkor nehéz nekiállni, de nem is kell egy nap alatt lerendezni az egészet. Ez lehet egy hosszabb ideig tartó folyamat is,  én például több napon keresztül pakolgattam egy baromi nagy zsákba azokat a dolgokat, amiket úgy gondoltam, hogy nem őrizgetek tovább, és sokkal jobb lett a közérzetem utána. Közben természetesen jegyzetelgettem magamnak, hogy megoszthassam veletek, mitől váltam meg, hátha megihletek valakit, és az én hatásomra nekiáll a szoba/lakás szanálásának.

  1. régi oklevelek
  2. régi levelek - azok maradtak meg, akikkel most is tartom a kapcsolatot, és/vagy csak egy levelet kaptam tőlük
  3. régi számlák, jótállási jegyek, amik lejártak, stb.
  4. termékek dobozai, amelyekre már nincs szükség - általában megtartottam a termékek eredeti dobozát, utazás esetén megnyugtatott, hogy pl. a hajvasalóm a dobozában van, nem lesz baja.
  5. ruhák, amik foltosak, szakadtak, és/vagy már nem okoznak örömet /amik jó állapotban voltak, azokat elajándékoztam ismerősöknek, vagy rászorulóknak adományoztam/
  6. régi csomagolópapírok, nejlonok, zacskók és táskák
  7. csetreszek, porfogók - azaz ajándékba kapott kis figurák, vagy ládikák, amiknek nem igazán van haszna

elolvasom

Nyomtatható tervező blogbejegyzésekhez

2017. április 13. - The Minimal Jungle

Korábban már említettem (egész pontosan ebben a posztban), hogy a fél életemet belepakoltam a gyűrűs kalendáriumomba, és a logikám alapján miért pont a blogbejegyzések tervezése zajlana valahol teljesen máshol?

Keresgéltem több helyen is nekem való tervezőt, amelyet lefűzhetek a többi papír mellé, de azt hiszem, már az elején tudtam, hogy mindegyikkel túlságosan kritikus leszek, és egyszerűbb - illetve gyorsabb - lenne egy sajátot összehozni. A sikertelen kutatás után neki is ugrottam, és elkészítettem egy olyan tervezőlapot, ami az én igényeimnek teljesen megfelel (legalábbis egyelőre).

Mindenképp minimál stílusút szerettem volna, hogy passzoljon a gyűrűs kalendárium többi részéhez. Igyekeztem a tervező szakasztól a publikálásig minden mozzanatot rögzíteni magamnak, épp ezért levázlatolom, pipálom, ha megvannak a képek és a címkék is, kitalálok egy címet, beidőzítem, vagy azonnal publikálom is, és hozzáteszek valami megjegyzést, ha van.

Lelkesen firkálok a lapokra, néhány posztot már megterveztem, de természetesen a képeken nem ezek szerepelnek, nem fogok spoilerezni. #topsecret :D Egyelőre teljesen megfelel az igényeimnek ez a lap, nem írok túl nagy betűkkel, szóval elfér minden a rendelkezésre álló helyen. Terveim szerint időrendi sorrendben kapnak helyet a lapok, amint tudom, hogy mikor kerül ki, - ezért is jók ezek a tervezők, szuperül átlátom melyik nap melyik posztot publikálom - bár két oldalasra nyomtattam őket, szóval észben kell tartanom, hogy ha fordítok, akkor ne a jobb oldali lapot töltsem, mert az úgy bajos lesz. Persze csak drámázom itt össze meg vissza, radírozható a toll, amivel írok, szóval legfeljebb felcserélem a két dátumot, vagy ilyesmi.

Tovább